117.000 65-plussers belanden jaarlijks op de spoedeisende hulp na een val
Ouderen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Daarbij is het wel belangrijk dat de ouderen zo lang mogelijk zelfredzaam kunnen blijven. Toch zien we dat veel ouderen worstelen met eenzaamheid en ook sneller tegen beperkingen aanlopen in hun mobiliteit. Daarom is inzetten op preventie van groot belang.
Met preventie bedoelen we bijvoorbeeld het bevorderen en beschermen van de gezondheid, het voorkomen van ziekten en het vroegtijdig opsporen van mogelijke complicaties. Door daar structureel op in te zetten, kan de zelfredzaamheid van ouderen worden vergroot en de eenzaamheid te verminderen.
Cijfers
Uit cijfers van het RIVM blijkt dat 66% van de 85-plussers zich eenzaam voelt (2020). Maar als we het hebben over de gezondheid van deze doelgroep ervaart 66,2% van de 75-plussers een (zeer) goede gezondheid. Dat is positief! Aan de andere kant zien we ook dat ouderen sneller vallen door beperkingen in mobiliteit. 60% van de 85-plussers komt jaarlijks ten val. En elke 5 minuten belandt een 65-plusser na een val op de spoedeisende hulp.
Het beweegteam helpt
Het Beweegteam Westerwolde probeert ook te helpen bij deze knelpunten. Bijvoorbeeld via de beweeggroepen voor ouderen. Ook wordt er aandacht besteedt aan valpreventie en fittesten.
Valpreventie
Er wordt vanuit de gemeente aandacht gegeven aan valpreventie. Want naarmate we ouder worden, reageren we minder snel. Daardoor zijn de gevolgen van een val bij senioren ook vaak groot. Een cursus valpreventie kan veel leed voorkomen. Het doel van de valpreventiecursus is dat de kans op vallen verminderd wordt en dat de valangst afneemt. Deze cursus wordt in de gemeente Westerwolde bij verschillende fysiotherapiepraktijken gegeven. De valpreventiecursus wordt voor een deel of zelfs volledig vergoed door de zorgverzekeraar.
Voor vragen of meer informatie kunt u contact op nemen met: